Pere Oliver Domenge va haver de fugir de Felanitx l'horabaixa del 20 de joliol de 1936 perque els feixistes el sercaven per assessinar-lo

EL LUCHADOR del 17 d'octubre de 1936

Asi relataba, el periodico catolico-reaccionario de Palma El Luchador, los acontecimientos

Des del dia 18 de juliol de 1936 a Mallorca se vivia una gran confussió en relació al cop d'estat del general Franco. El 20 de juliol de 1936, Pere Oliver, batlle elegit democràticament pel poble de Felanitx, fou avisat pel cap de la policia municipal Joan Turriscos, de que havia pogut saber pel metje Palau que un grup de feixistes de fora poble, probablement de Porreres, se dirigia a Felanitx amb intenció de assessinar-lo. Pere Oliver, una vegada superada la sorpresa i la incredulitat, va decidir amagar-se. Va partir ràpidament cap a Portocolom acompanyat pel metje Felip, es seu cunyat. Cami del cotxe, un poc més enllà des parque de sa Torre, va trobar es seu fill Miquel de 17 anys. Miquel era en es futbol, en es camp des Torrento, i l'havien avisat de que anes cap a case perquè alguna cosa estava per ocorre. Se creuaren, era entrada de fosca i son pare li va dir que s'afanyes. No se tornarien veure fins 16 anys després.


"Estimadíssims fills:
...

Tenc devant meu la vostra carta de dia 5 Juliol des de Cala Figuera, l'endema mateix del vostre festejat enllaç. El vostre record en tal dia me va fer molt content i fou un motiu mes perque jo recordi Cala Figuera, que de temps duc gravat en el cor. Dons heu de saber que quan vaig deixar Mallorca, el port de Felanitx, amb don Jaume, recalarem a Cala Figuera. La nit era tranquila i ben estel·lada. Soparem en mig d'una general ansiedat motivada per les radios a tota força. Despres enganyats, tornarem a Felanitx. El nostre port estava quiet, en plena calma. Ni un ris en les aigües ni una estridència en l'aire. Tant sols des del llaüt sentirem la veu del papa de n'Antonia comentant el que la radio Barcelona escampava. En aquell instant un mateix anhel, una mateixa esperança, unia tres cors ansiosos de pau i prosperitat, de tranquilitat i comprensió. Estavem d'acord sensa creuar-se un mot. Dos d'aquells cors ja no glateixen per la meva dissort. No vull recordar. Cala Figuera fou la darrera esperança aleshores i a la vegada el començar d'una nova vida per mi. Deu vulgui que aquesta nova topada amb Cala Figuera vos dugui molta sort i a mí, el record d'una nit anguniosa, la bella esperança d'un demà proxim."
Pere Oliver
Aparri (Filipines) 21 de Setembre de 1949


Façana de la farmacia i la casa de Pere Oliver ja ocupada per l'exercit de Franco.
Els feixistes no trobaren a Pere Oliver, s'havia amagat a Portocolom, va partir en un llaüt cap a Menorca i d'ella a Barcelona i Filipines. La farmàcia fou saquejada i la casa incautada per l'exercit rebel. En tornar de l'exi·li l'any 1952, el Col·legi de Farmacéutics no l'hi va deixar reobrir la Farmàcia per haver-la abandonada sensa causa justificada!